Το ήθος της κοινωνίας είναι αντίστοιχο με το ήθος της πολιτείας
Του Χάρη Θεραπή*
Οι ελίτ του Κυπριακού κράτους δεν αντιλαμβάνονται ή δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται που οδήγησαν και συνεχίζουν να οδηγούν την χώρα. Ένα μη κανονικό κράτος από το 1964, η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία εξασφάλισε στις 4 Μαρτίου 1964 το Ψήφισμα 186 του Συμβουλίου Ασφαλείας με το οποίο ουσιαστικά νομιμοποιούσε το Δίκαιο της Ανάγκης και την συνέχεια της ως κρατικής οντότητας, στη βάση αυτού του ψηφίσματος. Εξασφαλίστηκε έτσι η επιφανειακή μετεξέλιξη ενός κράτους, στη βάση των κοινωνικών συνθηκών που επικρατούσαν επί τουρκοκρατίας και στη συνέχεια επί αγγλοκρατίας.. Αντικαταστάθηκαν οι αυτοκρατορίες με την «Μοναρχία», την εκλογή ενός ανεξέλεγκτου προέδρου χωρίς έλεγχο και ισορροπία.
Το ήθος της κοινωνίας είναι αντίστοιχο με το ήθος της πολιτείας. Μίας πολιτείας που εντέλλεται καταρχήν την διαπλοκή και την διαφθορά και κατά δεύτερο την ιδιοποίηση του κράτους, δηλαδή την μεταβολή του από δημόσιο χώρο σε ιδιωτικό.
Όποιος αναρριχηθεί στην εξουσία καλεί τους «δικούς του» και όχι τους άξιους για να διοικήσουν, όσους είναι δουλοπάροικοι του «Μονάρχη» και όχι όσους θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Το σύστημα αναπαράγει τον εαυτό του και για αυτό δεν παράγει δημόσιες πολιτικές αλλά μόνο καταστροφή και λεηλασία όλων των πλουτοπαραγωγικών πηγών του κράτους. Ο δημόσιος χώρος πρώτα λεηλατείται και μετά κατηγορείται από τους ίδιους που το λεηλάτησαν ότι φταίνε οι ξένοι, είτε ότι φταίμε εμείς ως κοινωνία. Το σύστημα εξουσίας όλων των αποχρώσεων, έρχεται μετά από κάθε λεηλασία αυτόκλητα για να μας σώσει κιόλας. Αφού λοιπόν φταίμε εμείς ως κοινωνία, πρέπει τότε να μας δώσουν και την δυνατότητα να τους ανακαλέσουμε όταν διαπιστώνουμε ότι λειτουργούν ως σφετεριστές της λαϊκής μας εντολής και ως κοινοί απατεώνες. Να μπορούμε να τους εξαναγκάσουμε να κάνουν αυτό που τους εκλέξαμε να κάνουν, να ασκήσουν δηλαδή δημόσιες πολιτικές με γνώμονα την ευημερία του κράτους και όχι των ιδιοτελών τους συμφερόντων.
Είμαστε η μοναδική χώρα που με το πρόσχημα των εξεταστικών επιτροπών, ξεπλύθηκαν όλες οι λεηλασίες των πολιτικών ελίτ εις βάρος της κοινωνίας. Πάρτε ένα-ένα όσους έχουν καλεστεί από τους διάφορους «Μονάρχες» διαχρονικά να ασκήσουν εξουσία, ειλικρινά, θα τους προσλαμβάνατε στη δική σας επιχείρηση; Τόσα παραδείγματα κακοδιαχείρισης και κάκιστων πολιτικών, έχει ποτέ τιμωρηθεί κάποιος; Η παντελής έλλειψη κυρώσεων οδηγεί στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ελίτ που εκπροσωπεί και τελικά οδηγεί στο φαύλο κύκλο της λεηλασίας του κράτους. Αν υπήρχαν κυρώσεις τότε και μόνο τότε θα μπορούσε η εκτελεστική εξουσία να παράξει έργο προς το συμφέρον του Κράτους και τελικά της κοινωνίας.
Το ήθος της κοινωνίας είναι αντίστοιχο με το ήθος της πολιτείας. Όποιος δεν μπορεί να παίξει με τους όρους του συστήματος και δεν δίνει διαπιστευτήρια καλής διαγωγής στον «Μονάρχη» δεν μπορεί απλά να αναλάβει θέση εξουσίας.
Πρέπει να αποδείξεις ότι είσαι κατάλληλος για να παίξεις τον ρόλο που θα σου ανατεθεί να παίξεις, να πείσεις ότι θα είσαι χρήσιμος για τις όποιες πολιτικές θα καλεστείς να εφαρμόσεις με γνώμονα αλλότρια συμφέροντα απ’ αυτά της κοινωνίας. Έχεις ατζέντα που τοποθετεί το δημόσιο συμφέρον πρώτο και αδιαπραγμάτευτο; Τελείωσες.
Η χώρα μας έχει υποστεί πολλαπλές λεηλασίες τα τελευταία χρόνια, από τους ξένους δανειστές και από τις εσωτερικές ελίτ. Είναι κρίσιμης σημασίας να υπάρξει άμεσα μια ραγδαία ανασύνταξη του κράτους, μία νέα συμφωνία στην οποία ο ηγέτης για να γίνει ηγέτης και όχι διαχειριστής των ιδιοτελών συμφερόντων, να εναγκαλιστεί με την κοινωνία και να παλέψει για ένα καινούργιο κράτος, για μία νέα κοινωνική συνθήκη που να τοποθετεί ως πρωταρχικό στόχο την ευημερία και συνέχεια του κράτους και όχι την συνεχιζόμενη λεηλασία του.
*Ο Χάρης Θεραπής είναι ιδρυτής του Vouli.TV